Пред повеќе од еден месец компанијата Xiaomi го претстави MIUI 14, базиран на Android 13. Набргу потоа почна да пристигнува на некои Xiaomi телефони во Кина, а сега конечно пристигна и на глобално ниво.

Xiaomi 12 е првиот глобален телефон на Xiaomi кој почна да добива MIUI 14. Покрај MIUI 14, односно Android 13, ажурирањето ја вклучува и безбедносната закрпа од јануари 2023 година.

Оваа надградба моментално е достапна за бета корисниците. Ажурирањето пристигнува со фирмверот број MIUI 14.0.2.0. (TLXMIXM) и тежи околу 4,43 GB. Може да се преземе и од базата на податоци на Xiaomi (ZIP датотека).

Про верзијата сè уште не започнала да добива MIUI 14.

За време на презентацијата, Xiaomi изјави дека MIUI 14 ќе има подобрени перформанси и ефикасност. Покрај тоа, беа направени големи промени во дизајнот. Компанијата воведе промени за иконите, но и целиот интерфејс. Иконите се поголеми и нивната големина може да се прилагоди.

Исто така, бројот на претходно инсталирани апликации е значително намален и сега има само осум апликации кои не можат да се деинсталираат. Xiaomi тврди дека флуидноста на системот е подобрена до 60 проценти, а апликациите од трети страни, исто така, наводно ќе понудат подобрени перформанси и ефикасност.

MIUI 14 доаѓа и со функцијата Photon Engine. Се вели дека функцијата работи на акционерското јадро на Android, до кое може да пристапат развивачи на апликации од трети страни. Тоа всушност ќе им овозможи на програмерите да ги поедностават своите апликации и да ги направат побрзи. Xiaomi понатаму наведува дека оваа функција ќе ја забрза компатибилноста, односно флуидноста на апликациите од трети страни до 88 проценти. Од друга страна, функцијата ќе ја намали и потрошувачката на енергија на апликациите до 16 проценти.