Според извештаите, компанијата Google подготвува многу нови кул опции, односно функции, кои ќе бидат имплементирани во Play Store. Сега дознаваме за две опции кои сигурно ќе им бидат корисни на многумина.

Сајтот 9To5Google известува дека Google ќе овозможи прикажување на облачиња кои ќе го прикажуваат напредокот на инсталацијата на одредена апликација. Оваа опција ќе може да се постави во поставките на Play Store, а кога е овозможена, едноставно ќе го прикаже статусот на инсталацијата во лебдечки облак, кој можете да го повлечете на кој било дел од екранот.

Има некои предности на лебдечкиот облак, како што е фактот дека на корисниците ќе им се прикажува статусот на инсталација во секое време, дури и кога тие „убиваат време“ чекајќи да се инсталира одредена апликација. Исто така, корисниците повеќе нема да треба да одат на страницата со опис на апликацијата за да го видат точниот процент на инсталирање.

Друга корисна опција, која наскоро доаѓа во продавницата на Google Play, е можноста за архивирање на апликациите за Android за да заштедите простор за складирање на вашиот уред. Назад во минатомесечното ажурирање, Google објави дека опцијата за архивирање на апликациите наскоро ќе биде достапна за уредите со Android.

Апликациите за архивирање ќе ви овозможат да ја деинсталирате апликацијата, но да ги задржите сите лични податоци за неа. Откако оваа опција е активна, кога ќе се вратите повторно да ја инсталирате апликацијата што претходно сте ја архивирале, Play Store ќе ви покаже копче „Врати“ наместо „Инсталирај“. Со притискање на првото копче, ќе бидете пренасочени директно на користење на апликацијата без да мора повторно да ги внесувате податоците потребни за најавување итн.

Покрај новите опции на Google Play Store, се вели дека Google работи и на некои опции на ниво на системот, подобрен Google Cast итн.