Со секоја генерација на конзоли за игри, гледаме мали редизајнирања кои се насочени кон производство на покомпактни и потенки уреди.

Претстојната ревизија на конзолата PS5 може да значи дека Sony полека ги отфрла дисковите и дигиталната верзија на конзолата како што ги имаме во моментов. Наместо тоа, компанијата би можела да понуди отстранлив диск за конзолата, што би ги намалило трошоците за производство.

Според извори блиски до плановите на компанијата Sony, новата ревизија на PS5 ќе пристигне следната година и целосно ќе го замени сегашното куќиште на PS5. На нејзино место ќе дојде нова верзија на конзолата со дополнителна USB-C порта на задната страна. Ова ќе се користи за споменатиот отстранлив диск.

Планот е да се продаде новиот PS5 сам или со диск драјв вклучен во пакетот. Гореспоменатиот диск драјв исто така ќе се продава одделно, така што оние кои првично ќе се одлучат само за дигиталната верзија на конзолата може да имаат можност подоцна да додаваат и физички дискови.

Се предлага диск-драјвот да биде прикачен на конзолата на начин што го крие фактот дека е надворешен додаток.