Марк Цукерберг најави нова функција, која ќе им ја олесни комуникацијата на корисниците на платформата за пораки WhatsApp.

WhatsApp им овозможи на корисниците кои планираат да се префрлат од Android на iPhone да ги префрлат своите разговори. Ова вклучува пренос на разговори, фотографии, видеа и гласовни пораки. Покрај тоа, шифрирањето end-to-end беше задржано.

Според Марк Цукерберг, извршен директор на Мета, ова беше една од најбараните функции од корисниците. Процесот на пренос на податоци ќе работи само на поновите модели на iPhone, кои се ресетирани на фабричките поставки и ја користат апликацијата Move to iOS за Android.

За оние кои сакаат да ја постават споменатата функција, потребно е да ја изберат опцијата „Move data from Android“ во поставките на iPhone, а потоа да ги следат упатствата во апликацијата на стариот телефон. Откако ќе заврши процесот, треба да го отворите WhatsApp и да се најавите со истиот телефонски број.

Споменатиот процес бара од корисникот најмалку Android 5 или iOS 15.5 верзија на оперативниот систем.