CMA ќе спроведе консултации, а во зависност од нив, Apple и Google би можеле да се соочат со нови обвиненија кон средината на летото, што може да вклучи дури и казни, а можеби и промени во начинот на водење бизнис.

Британскиот пазарен регулатор (CMA) објави интересен извештај, кој може да резултира со нови истраги и обвиненија против два технолошки гиганти – Apple и Google. Овој пат, CMA истражуваше колкава контрола имаат врз мобилната индустрија.

Во извештајот се наведува дека Apple и Google имаат „силен дуопол кога станува збор за мобилните екосистеми“, што, според CMA, им дава доминантна позиција на пазарот. Во извештајот се наведува и дека, без надворешни интервенции, двете компании ќе останат, ако не и да ја зајакнат својата доминантна позиција на пазарот, дополнително намалувајќи ја можноста за каква било конкуренција и уништувајќи ја иновативноста.

Во изјавата на веб-страницата на CMA, извршниот директор Андреа Коскели рече дека Apple и Google речиси ги спречиле британските технолошки компании да се натпреваруваат со нив на мобилниот пазар и го ограничиле изборот на клиентите.

Кога станува збор за начинот на кој луѓето ги користат мобилните телефони, Apple и Google ги држат сите карти. Колку и да се добри нивните производи и услуги, нивното влијание врз мобилните екосистеми им овозможува да ги исклучат конкурентите, посочи Коскели. Треба да им овозможиме на иновативните технолошки компании, вклучително и многу амбициозни стартапи, фер да се борат на пазарот.

Во својот извештај, CMA ја издвојува алатката за изработка на интернет прелистувачи на Apple, WebKit, за која верува дека ги спречува програмерите да развиваат побрзи прелистувачи. Според нив, дури и ако програмер сака да создаде прелистувач кој би бил поставен на уредите на Apple, тој мора да користи WebKit во позадина.

Овие ограничувања, исто така, сериозно ги нарушуваат можностите на интернет-апликациите, апликации кои се покренуваат во прелистувачот и не се преземаат на уредот, што ги ограничува корисниците и компаниите целосно да ја искористат оваа иновативна технологија, се вели во соопштението за медиумите на CMA.

Посебно внимание посветуваа и на начинот на кој работи App Store на Apple. Тие сметаат дека оневозможувањето на играње во облакот е спротивно на правилата за конкуренција на пазарот.

CMA наведува дека мобилните апликации за игри се голем извор на приходи за Apple и дека ако им се овозможи да играат во облакот, таа заработка би била загрозена.

По објавувањето на овој извештај, CMA ќе спроведе консултации и во зависност од нив, Apple и Google кон средината на летото би можеле да се соочат со нови обвиненија, кои би можеле да вклучуваат дури и казни, а можеби и промени во начинот на водење бизнис.