Секој модерен прелистувач има вградена алатка за импортирање на податоци, што го поедноставува процесот на префрлување помеѓу интернет прелистувачите. Таков е случајот со прелистувачот Edge.

Корисникот може да пристапи до историјата на пребарување, омилени, лозинки, отворени табови и други податоци од Chrome во Edge (и обратно), со само неколку кликања за време на првичното стартување на прелистувачот.

Microsoft сега сака да ја подигне оваа функција на следното ниво и да му дозволи на прелистувачот постојано да повлекува податоци од Chrome секогаш кога ќе го стартувате прелистувачот Edge.

Функцијата не е нова, но неодамнешните ажурирања за Edge Canary ја прават пофлексибилна и приспособлива. Edge 104 Canary доби нов дел за поставки, каде што корисниците можат да изберат кои податоци Edge ќе ги импортираат по лансирањето.

За да ја овозможите новата функција за импортирање на податоци, отворете ги поставките за профилот и кликнете Import browser data > Import browser data on each launch > Turn on. После тоа, изберете го профилот на Chrome и сè што сакате да импортирате.

Edge Canary моментално поддржува импортирање лозинки, поставки за автоматско пополнување, информации за плаќање, историја на пребарување, колачиња и отворени табови.

Засега, нов дел за подесување на увозот е достапен за избраните инсајдери во Canary каналите. Не е познато кога ќе стане достапен за поширок опсег на корисници.