Во текот на претходниот период, Apple се соочи со безбедносен проблем „zero-day“ кој влијаеше на бројните платформи на компанијата, вклучувајќи ги macOS, watchOS и tvOS.

Објавена е итна закрпа за уредите на Apple, кои работат под оперативните системи погодени од проблемот. Сопствениците на секој од овие уреди треба да проверат дали има нова верзија на оперативниот систем и да ги направат соодветните ажурирања.

Еден од главните CVE (Common Vulnerabilities and Exposure) влијае на сите уреди и е опишан како CVE-2022-22675. На macOS уредите е документиран CVE-2022-22674. Двата CVE можат да создадат грешки во меморијата и да овозможат извршување на код на ниво на јадрото.

Ранливоста на ниво на јадрото ефективно овозможува пристап до речиси сè на уредот. Значи, ова е многу лоша вест за корисниците кои немаат ажурирање и се изложени на пропусти.

На корисниците им се препорачува да го надградат уредот на следните верзии на оперативни системи:

macOS Big Sur 11.6.6
macOS Monterrey 12.3.1
tvOS 15.5
watchOS 8.6

Ако тие се на овие верзии, ранливоста потоа се поправа. Иако не се споменати конкретни пропусти за Monterrey 12.4, се верува дека е објавена закрпа и за оваа верзија на софтверот или дека таа верзија на оперативниот систем не е заразена.

Очигледно е дека Mac уредите може да се заразат со вируси или малициозен софтвер, и покрај фактот што Apple тврди дека тоа не е можно во своите маркетинг кампањи.