Изгледа дека Microsoft одлучи својот Widgets панел, кој долго беше запоставен, да го направи покорисен.

Widgets панелот е функција, која е претставена во Windows 11, а може да пружи детали за вести, временска прогноза, сообраќај и други елементи, а сето тоа преку „виџети“.

Виџетите се всушност мали апликации кои ни даваат основни битни информации. Панелот со виџети може да се „повика“ со повлекување од лево кон десно на екранот или со притискање на копчето Windows + W на тастатурата.

Проблемот е што не постојат голем број достапни виџети, а повеќето од постоечките се поврзани со услугите на Microsoft (што ги прави бескорисни доколку не ги користите тие услуги).

Добра вест е што Microsoft истражува начини за подобрување на виџетите. Според достапните информации, Microsoft наскоро ќе објави дека ќе ја овозможи достапноста на екстерните виџети во Windows 11.

Овој потег ќе овозможи во Widgets панелот да се прикажува поголем избор, потенцијално користи виџети

Се наведува дека Microsoft моментно е во преговори со екстерни програмери, кои наскоро би можеле да ги пласираат своите предлози за виџети преку Microsoft Store.