Судејќи според се, Apple не планира да ги следи другите компании на нивниот пат кон метаверзум.

Марк Гурман, новинар и аналитичар на Bloomberg, тврди дека Apple ја отфрлил идејата за метаверзум (во овој случај, свет кој е целосно виртуелен) кога станува збор за уредот за мешана реалност на компанијата.

Целосната идеја за метаверзум не се разгледува, според изворите на Гурман. Наместо тоа, фокусот би бил на комуникации со кратки интервали, гледање содржини и играње игри.

Претходните гласини сугерираа дека уредот би можел да биде пуштен во продажба подоцна оваа година, иако неговите спецификации и публиката за која ќе биде наменет засега се непознати.

Првичните информации сугерираат дека би можел да има резолуција од 8K по око, повеќе од 10 камери за надзор и цена која би можела да изнесува околу 3.000 долари.

Од друга страна, аналитичарот Минг-Чи Куо сугерираше дека уредот ќе користи само 4K дисплеи и шест до осум камери, и дека ќе биде многу подостапен уред.

Доколку сето ова се оствари, пристапот на Apple кон мешаната реалност ќе биде значително различен од она што го планираат Meta и останатите компании.

Meta ги насочува своите VR и AR стратегии кон метаверзум, додека Apple се чини дека планира тоа да го избегне, барем засега.