Qualcomm беше во игра за создавање на чипсети за пазарот на компјутери со Snapdragon линијата на компанијата, а овие процесори беа главно подобрени верзии на нивните мобилни дизајни и беа засновани на ARM (ISA) архитектурата на сет на инструкции. Microsoft го поддржа овој напор со создавање на Windows-on-ARM (VoA) проект кој овозможува Windows да работи на процесори базирани на ARM.

Меѓутоа, досега, дизајните на Qualcomm не беа доволно силни бидејќи претставуваа релативно умерен пристап кон проблемот и немаа речиси никаква смисла за купување во споредба со стандардните лаптопи опремени со x86 процесори од AMD и Intel. Ова сега ќе се промени, пишува порталот TechPowerUp.

Според вестите од вчерашниот Ден на инвеститорите, Qualcomm подготвува Arm чипсет со високи перформанси за пазарот на персонални компјутери. Компанијата неодамна ја купи Nuvia Inc., стартап фокусиран на создавање нови IP адреси базирани на Arm ISA. И тоа е она што Qualcomm ќе го користи во изградбата на своите компјутерски процесори од следната генерација.

Како што планира компанијата, во август 2022 година, треба да почне да зема примероци од OEM партнерите со овие нови чипови, а ќе ги видиме во рацете на потрошувачите на почетокот на 2023 година. Ако се биде според планот, ова би требало да биде директна конкуренција на AMD, Intel, но сега и Apple на врвниот пазар на процесори. По компјутерите, компанијата планира да се позанимава и на пазарот на центарот за податоци, како и мобилните и автомобилските пазари.