Се чини дека со iOS 15 верзијата на оперативниот систем, телефонот всушност не е целосно „исклучен“.

Останува во состојба на слабо напојување (low power state) и се однесува како AirTag, дозволувајќи му на кој било iOS уред во близина да го собере Bluetooth сигналот и да ја испрати својата локација.

Тоа исто така значи дека ако вашиот iPhone е празен во текот на денот, сепак ќе имате можност да ја најдете неговата локација уште неколку часа. Всушност, Apple вели дека следењето на локацијата ќе продолжи да работи дури и откако телефонот ќе се врати на фабричките поставки со овозможено заклучување.

Apple ги известува корисниците за ова ново однесување преку дијалог за предупредување кога ново ажурираниот iOS 15 iPhone за првпат ќе се испразни.

Интересно е што дијалогот за предупредување се однесува на оваа функција за полесно наоѓање украдени уреди.

Apple обично не се залагаше за употреба на мрежните карактеристики на Find My Network во борбата против кражби. Ако навистина сакате вашиот iPhone да се исклучи, можете да го промените однесувањето во поставките и целосно да го оневозможите тој режим.

Извор: B92.net