Француската Агенција за заштита на конкуренцијата соопшти дека американската ИТ компанија Google неправедно ги упатувала компаниите кон своите услуги и ја дискриминирала конкуренцијата.

Американскиот технолошки гигант Google е казнет со 220 милиони евра (267 милиони долари) во Франција за злоупотреба на пазарната позиција во индустријата за онлајн рекламирање.

Google се согласи да ја плати казната и да запре некои практики на давање предност на своите услуги, се вели во соопштението на регулаторот, објави CNBC.

Изабел де Силва, претседателката на француската Управа за конкуренција, истакна дека истрагата открила процеси со кои Google се фаворизирал себеси во однос на конкурентите – и на рекламните сервери и на платформите за странски понуди, кои се делови од софтвер што издавачите го користат за управување, продажба и оптимизација на простор за рекламирање на нивните веб-страници и мобилни апликации.