Норвешкиот дизајнер Курт Странд, кој живее на Флорида, претстави концепт за суперјахта кој е навистина импресивен.

Суперјахтата наречена Флорида е исклучително убава и е составена од футуристичка технологија за едрење.

„Кога зборуваме за едра, повеќето луѓе веројатно мислат на бели едра направени од ткаенина, но оваа јахта е различна. Таа има технологија од ‘вселенското време’, има јарболи направени од јаглеродни влакна и високи електро-хидраулични телескопски едра покриени со најнапредните соларни панели Во случај да нема ветер, суперјахтата може да го користи режимот на соларна навигација“, се вели во соопштението.

Меѓутоа, кога има ветер и јахтата може да плови самостојно, тогаш панелите произведуваат електрична енергија, а јахтата има и систем што ги мие и полира крилјата секогаш кога ќе се повлечат, за да обезбеди максимална сончева енергија.

Собраната енергија завршува во батерии и може да се искористи за производство на водород. Јахтата е опремена и со хидрогенератори кои исто така произведуваат електрична енергија.

„Во споредба со стандардната јахта со иста големина, заштедата на енергија е до 90%. Ако времето е идеално, јахтата ќе произведе повеќе енергија отколку што навистина е потребно“, се вели во него.

Исто така, јахтата е синоним за луксуз, има хелиодром и лифт до хангарот под палубата. Има и базен, клуб, разни чамци и теренски возила, џет-скии и слично.

Во централниот дел на јахтата се наоѓа двоспратно лоби со бар со поглед.

Извор: Klix.ba