Microsoft соработуваше со Qualcomm, Intel и AMD за да ја претстави својата нова Pluton архитектура, процесор дизајниран да понуди подобрена сигурност за Windows компјутерите. Во денешната најава, Microsoft соопшти дека Pluton ќе заштити од напади кои се повеќе го напаѓаат комуникацискиот канал помеѓу CPU и TPM.

Многу модерни компјутери имаат Trusted Platform Module (TPM), хардвер што е дизајниран да ја подобри безбедноста, а во случајот на Windows и функциите на напојување како што се BitLocker и Windows Hello. Во својата најава на Pluton, Microsoft истакна дека нападите кои го целат TPM станале „софистицирани“ во нападот на комуникацијата помеѓу TPM и CPU.

Според Microsoft, Pluton е дизајниран да ја отстрани оваа потенцијална точка на напади, интегрирајќи го со процесорот. Функциите што се потпираат на TPM ќе го користат TPM на овие машини, што значи дека работите како што е BitLocker ќе продолжат да работат.

Процесорот Pluton ќе има задача да ги заштити критичните информации како клучевите за шифрирање и акредитиви за пријава, објаснува Microsoft, напоменувајќи дека ни физичкиот пристап до машината, ни злонамерниот софтвер не можат да ги загрозат податоците складирани во процесорот.

Компанијата не даде никакви детали за тоа кога Windows компјутерите со Pluton заштите ќе се појави на пазарот.