Xiaomi судејќи според поднесениот патент до американскиот USPTO, наскоро на пазарот ќе го понуди своето технолошко решение за актуелните проблеми, кои се однесуваат на епидемијата на коронавирусот.

Нивниот патент опишува паметна маска за лице со чип и голем број сензори, кои ги забележуваат податоците од околината (како што се времето на носење на маската, бројот на вдишувања и волуменот на дишење). Собраните податоци се складираат на внатрешната меморија на уредот и можат да се експортираат на другите уреди, благодарение на интегрираниот модул за поврзливост. Тука е и интегрираната батерија за чип, сензори и филтер за воздух.

Што се однесува до сензорите, достапни за акцелерометар и жироскоп кои помагаат во идентификацијата дали корисникот на маската е во движење или не. Маската се спојува на мобилната апликација на која се пренесуваат податоци во реално време и која дава информации за квалитетот на воздухот во околината во која се движи корисникот на маската.

Засега не е познато кога и дали воопшто оваа маска ќе се појави на пазарот.