Министерството за наука и информатичка технологија во Јужна Кореја соопшти дека значително ќе ги зголеми инвестициите во развојот на вештачката интелигенција (АИ) и беспилотните летала. Во 2020 година планираните инвестиции во беспилотни летала ќе достигнат до 23,2 милиони американски долари, речиси двојно повеќе од потрошените во 2019 година.

Околу половина од оваа сума ќе биде потрошена за развој на оригинални технологии, а четвртина за воведување беспилотни летала АИ и 5Г.

Министерството за Јужна Кореја исто така соопшти дека ќе издвои 65,6 милиони американски долари од програмата „АИ-хаб“ за следната година, повеќе од двојно во однос на износот потрошен оваа година. Тој хаб е отворен портал што може да го користат деловните субјекти, стартапи и технолошки фирми, како и образовни и научни институции, за преземање  податоци поврзани со АИ.

Министерството посочи дека повеќе детали за новиот хаб ќе бидат објавени следниот месец.