Facebook посветува посебно внимание на биометриските технологии и компанијата веќе тестира функција за препознавање на лицето на корисниците при најавување на социјалната мрежа. Нивната инвестиција во оваа област предизвика голем број грижи за безбедноста на корисниците и доведе до голем случај против Facebook во САД. Обвинението е дека социјалната мрежа ги злоупотребува алгоритмите за препознавање на лицето и засегнатата компанија бара финансиска компензација од 35 милијарди долари. И покрај овие проблеми, Facebook продолжува да експериментира со технологијата.

BusinessInsider известува дека вработените во компанијата користеле мобилна апликација за препознавање лица пред неколку години. Според податоците, барем една верзија на овој софтвер дозволила да се препознаваат пријатели и соученици само со тоа што ќе го насочат паметниот телефон кон нивните лица. Во пракса, мобилната апликација е дизајнирана да може што побрзо да го идентификува идентитетот на лицето со активен профил во социјалната мрежа. Овој софтвер досега не е објавен во јавноста.

Засегнатата апликација е развиена за вработените во компанијата помеѓу 2015 и 2016. година. По насочувањето на паметните телефони кон некое лице, потребни се неколку секунди за да се видат името и сликата од нивната сметка на Facebook. Нема да биде изненадување ако алгоритмите на софтверот се користат за да се идентификуваат лицата на корисниците што се поставуваат на социјалната мрежа. Официјалниот портпарол на Facebook ја потврди достапноста на ваков сличен производ и рече дека компанијата постојано експериментира со различни технологии.