На конференцијата GDC 2019, Qualcomm го објави својот нов проект, поврзан со виртуелна реалност (VR). Тоа се очилата Boundless XR, кои може да бидат безжично поврзани со компјутер.

Во моментов, повеќето решенија не дозволуваат поврзување со компјутер и затоа немаат поддршка до достапните содржини. Но, Boundless XR може да се справи со овој предизвик.

Очилата ќе имаат Snapdragon 845 чипсет и врска кон компјутери преку 60Hz пропусен опсег. Според компанијата, одложувањето на сигналот ќе биде само 16 ms.

Очилата ќе преземат дел од обработката на податоците кога е поврзан со компјутер, ослободувајќи го уредот од дел од товарот.

Поврзувањето со компјутери и конзоли ќе бара достапност на 802.11ad Wi-Fi и инсталација на дополнителен Qualcomm софтвер. Не е потребно дополнително барање за игрите да бидат компатибилни со новите решенија.

Постојат неколку компании кои ги користат Qualcomm дизајните во VR сферата. Меѓу нив се HTC, Lenovo и Facebook. Првиот модел, базиран на новиот референтен дизајн, ќе биде Pico Neo2 VR од страна на кинеската компанија Pico VR. Друг партнер кој работи на сличен производ е HTC.