Ознака: James Webb

ФУТУРАМА, Тренди

Во чест на првата година од работењето на „Џејмс Веб“, НАСА објави спектакуларна фотографија

НАСА објави досега невидени фотографии од комплексот облак „Ро Офиучи“ во чест на првата година од работењето на телескопот „Џејмс Веб“. Cheers to our first year! 🥂 Let’s celebrate one…

ФУТУРАМА, Тренди

Телескопот Џејмс Веб откри вода околу комета

Вселенскиот телескоп Џејмс Веб на американската вселенска агенција НАСА го забележа своето второ големо откритие за само две недели. Истражувачите ја искористија камерата на телескопот за првпат да откријат водена…

ФУТУРАМА, Тренди

Телескопот James Webb сними астероидни појаси надвор од Сончевиот систем

На оддалеченост од 25 светлосни години од Земјата се наоѓа Fomalhaut, една од најсветлите ѕвезди на ноќното небо. Системот Fomalhaut го привлекува вниманието на астрономите со децении, но тие дури…

ФУТУРАМА, Тренди

NASA откри нови детали за наследникот на телескопот James Webb

Американската вселенска агенција НАСА откри нови детали за наследникот на вселенскиот телескоп James Webb вреден 10 милијарди долари. Станува збор за телескопот Habitable World Observatory (HWO) кој ќе има задача…

ФУТУРАМА, Тренди

Вселенскиот телескоп James Webb ја потврди својата прва егзопланета

Откако понуди спектакуларни резултати во првите шест месеци од работењето, вселенскиот телескоп James Webb ја откри својата прва егзопланета. Телескопот „ѕирна“ 41 светлосна година во космосот и потврди планета во…

ФУТУРАМА, Тренди

Сликите направени од телескопот Џејмс Веб го прикажуваат универзумот како никогаш досега

Вселенскиот телескоп Џејмс Веб беше лансиран пред точно една година, на Божиќ. Беа потребни три децении за да се планира, дизајнира и изгради оваа машина вредна десет милијарди долари, која…

ФУТУРАМА, Топ

Телескопот James Webb сними неверојатни детали на Столбови на создавањето

Вселенскиот телескоп James Webb на НАСА ги фотографираше култните Столбови на создавањето, местото каде што се формираат нови ѕвезди во густи облаци од гас и прашина. Столбовите на создавањето се…

ФУТУРАМА, Тренди

Телескопот James Webb ги сними прстените и месечините на Нептун

Вселенскиот телескоп James Webb ја направи својата прва фотографија од Нептун. Додека телескопот ја продолжува својата обиколка низ Сончевиот систем, ја направи и својата прва фотографија од најоддалечената планета во…

ФУТУРАМА, Тренди

James Webb го сними најстарото ѕвездено јато во маглината Тарантула

Телескопот James Webb на НАСА успеа подробно да го сними најстарото ѕвездено јато во подрачјето на маглината Тарантула, дел од галаксијата Голем Магеланов Облак, којашто е оддалечена 160.000 светлосни години…

ФУТУРАМА, Тренди

Телескопот James Webb ја сними првата фотографија од планета надвор од Сончевиот систем

Вселенскиот телескоп James Webb (JSWT) ја сними првата фотографија од планета надвор од нашиот Сончев систем. НАСА објави дека телескопот направил директна слика на „егзопланета“ наречена HIP 65426 b, која…

ФУТУРАМА, Тренди

Телескопот „Webb“ продолжува да импресионира: За прв пат снимен СО2 надвор од Сончевиот систем

Во текот на изминатите децении, вселенските телескопи на НАСА открија илјадници нови планети надвор од нашиот Сончев систем. Сепак, за подобар увид во егзопланетите, научниците мораа да почекаат за телескопи…