Јапонските иноватори направија електрични стапчиња за јадење, поради кои човекот чувствува дека храната е посолена.
Тие тврдат дека ова се првите стапчиња во светот кои создаваат вештачки вкус на сол. На овој начин тие придонесуваат за намалување на количината на натриум во некои од најпопуларните намирници во Јапонија.
Стапчињата се користат со електрична стимулација и минијатурен компјутер кој се носи како нараквица за време на оброк.
Професорот на Универзитетот Меиџи во Токио, чија лабораторија работеше со компанијата Кирин за правење вакви стапчиња, Хомеи Мијашита објасни како функционира оваа иновација.
Според него, електричните стапчиња пренесуваат натриумови јони од храната во устата, што создава чувство на соленост. Најавено е дека овој прототип ќе биде подобрен и се очекува следната година да може да консумира храна.
Јапонците исто така се очекува да прифатат да јадат користејќи ја оваа иновација. Според Светската здравствена организација (СЗО), просечен жител на оваа земја јаде десет грама сол дневно, што е двојно повеќе од препорачаниот просек на СЗО.
Министерството за здравство на Јапонија препорача мажите да консумираат 7,5 грама сол дневно, а жените 6,5 грама сол. Големото количество сол може да придонесе за висок крвен притисок, кој е една од најчестите причини за срцев и мозочен удар.
Лабораторијата на Мијашита истражува како технологијата сепак може да се користи за имитација на различни вкусови на храна, пишува Гардијан.