Добро познат факт е дека мултиплеер играта со пукање Escape from Tarkov има постојан проблем со оние кои мамат.

Играчите постојано ги обвинуваат програмерите дека не прават доволно за да запрат оние кои мамат или барем да им отежнат.

Сега студиото Battlestate Games се одлучи за неконвенционален метод на издавање на еден вид налог за измамници – тие најавија дека финансиски ќе надоместат за пријавувањето мамење во оваа игра.

Детали за ова се реткост во моментов, но идејата е дека играчот кој пријавил некого за изневерување може да добие in-game валута во случај да се покаже дека пријавил однесување за кое подоцна ќе се утврди дека е вистинска измама.

Не е кажано колку играчите ќе бидат наградени, ниту пак какви ќе бидат казните за фатените кои мамат.