Американскиот федерален суд му нареди на Илон Маск повторно да сведочи пред Комисијата за хартии од вредност на САД (SEC) за неговото преземање на Твитер за 44 милијарди долари.

SEC го тужеше Маск во октомври за да го принуди извршниот директор на производителот на електрични автомобили Тесла и ракетната компанија Спејс Икс да сведочи откако тој одби да биде интервјуиран во септември за целите на истрагата. Милијардерот тогаш изјави дека SEC се обидува да го „малтретира“ со бројни судски покани.

Истрагата се обидува да утврди дали Маск ги прекршил федералните закони за хартии од вредност кога купил акции на Твитер, кои подоцна го преименувал во Икс, во 2022 година. Исто така, се разгледуваат изјавите и поднесоците што тој ги дал во SEC поврзани со договорот, објави агенцијата претходно.

Сојузниот судија Лорел Билер пресуди во корист на SEC во февруари, пишувајќи дека додека Маск и неговиот правен тим тврдеа дека поканата на SEC во врска со ова прашање претставува вознемирување на милијардерот, федералниот финансиски регулатор кажа дека е „во рамките на своите овластувања“ и нивната покана беше „утврдена и бара релевантни информации“ за нивната истрага. Маск побара ревизија на таа одлука.

Окружниот судија Жаклин Скот Корли во вторникот, рече: Како што објасни судијата Билер, истрагите за кои Маск тврди дека претставуваат вознемирување се „легитимни владини истраги“.