Само 38 од можни 65.000 програмери се пријавиле за да имплементираат надворешни врски за купување во апликација.

Очигледно, опцијата што Apple неодамна ја додаде за програмерите на App Store да вклучуваат врски до надворешни начини на плаќање, очигледно не е премногу примамлива за програмерите.

За време на сослушувањето, како дел од правната битка што моментално ја водат Apple и Epic, беше истакнато дека за споменатите линкови се пријавиле само 38 програмери – од околу 65.000 кои имаат право на тоа.

Новите упатства, кои беа претставени во јануари, бараат од програмерите да добијат дозвола од Apple пред да можат да додадат алтернативни опции за плаќање, а сепак да плаќаат надомест до 27 проценти.

Apple ги имплементираше овие промени за да го задоволи американскиот судски налог во 2021 година. Сепак, Epic поднесе жалба во март, велејќи дека обидот на Apple да се придржува до правилата е „срамен“ и поднесе жалба до судот.

Покрај плаќањето надоместок на Apple, програмерите треба да ги земат предвид и трошоците за обработка на трансакциите, така што вкупниот број може да доведе до тоа да платат повеќе отколку што морале во минатото.