Маск даде неколку интересни одговори во врска со вештачката интелигенција за време на едно неодамнешно интервју.

На годишниот настан „Milken Institute Global Conference“, Илон Маск посвети голем дел од своето време на приказната за предностите на вештачката интелигенција.

Сепак, интересни беа одговорите на прашањата дали вештачката интелигенција може да ја забрза иницијативата во истражувањето на вселената, а Маск не е премногу ентузијаст на ова поле.

„Мислам, колку и да е чудно, една од областите каде што вештачката интелигенција тешко се користи е истражувањето на вселената“, одговори Маск.

„Значи, SpaceX во основа не користи вештачка интелигенција, Starlink не користи вештачка интелигенција. Јас не сум против тоа да се користи. Едноставно сè уште не сме ја виделе можноста да ја користиме“.

Маск продолжи, истакнувајќи дека тестирал подобрени модели на јазици со вештачка интелигенција поставувајќи им прашања за универзумот – а резултатите биле разочарувачки.

Според него, има уште многу да се направи за AI да биде применлива во вселената. За разлика од вселената, неговата компанија xAI спроведува бројни експерименти и е активна во развојот и примената на вештачката интелигенција во други сфери.