Spotify лансираше алатка која им овозможува на корисниците да креираат музички плејлисти врз основа на описи на текст.

Новата AI Playlist бета е достапна прво за мобилните претплатници на Spotify Premium во Велика Британија и Австралија.

Корисниците на платформите Android и iOS, на споменатите локации, можат да го пронајдат генераторот за плејлиста со AI со одење во „Your Library“ и притискање на копчето „+“ на горниот дел од страницата. Откако ќе ја изберат опцијата AI ​​Playlist од паѓачкото мени, корисниците можат да напишат барање за да добијат плејлиста од 30 песни што одговараат на темата. Резултатите може да се коригираат со додавање на нови барања, додека корисникот не биде задоволен со плејлистата, која потоа може да се зачува со кликнување на опцијата „create“.

Постојат некои ограничувачки фактори за оваа услуга. Плејлистата со вештачка интелигенција нема да нуди резултати за прашања кои не се поврзани со музика, а има и забрани за прашања кои се навредливи.

Во моментов нема информации за тоа кога функцијата AI ​​Playlist ќе биде достапна за корисниците на Spotify во другите региони.