Samsung, барем според последните извештаи, ќе се држи до својата вообичаена стратегија кога станува збор за чипови за серијата Galaxy S25.

Иако имаше гласини дека предводниците од 2025 година би можеле да имаат само Exynos чипови, новиот извештај сугерира дека компанијата сè уште не е подготвена да го отфрли Snapdragon.

Samsung долго време користи Exynos и Snapdragon чипови во своите водечки телефони. Додека Exynos доаѓа на повеќето глобални пазари, Snapdragon оди во САД, Кина, итн.

Трендот засекогаш се промени во 2023 година кога серијата Galaxy S23 беше испорачана со Snapdragon 8 Gen 2 на глобално ниво, потег што беше добро прифатен.

Сепак, Exynos се врати на Galaxy S24 оваа година, но само на два помали модели. Galaxy S24 Ultra користи Snapdragon 8 Gen 3 на глобално ниво, и покрај сите подобрувања од Samsung, Exynos 2400 на Galaxy S24 се бори да остане во чекор со Snapdragon.

Корејскиот гигант сега работи на специјализирани Exynos чипови за своите водечки модели кои одговараат или потенцијално ги надминуваат конкурентските решенија Snapdragon според перформансите.

Беше формиран специјален тим за да ги оптимизира чиповите за своите телефони од фазата на развој. Упатените во индустријата сугерираат дека решението од првата генерација ќе дебитира во 2025 година, што ќе доведе до гласини дека телефоните Galaxy S25 би можеле да се испорачаат со овој прилагоден Exynos чип ширум светот.

Сепак, како што објави DigiTimes, тоа најверојатно нема да се случи. Samsung сè уште планира да користи Snapdragon во своите предводници за 2025 година, а иако нема многу детали, се претпоставува дека Galaxy S25 Ultra најверојатно ќе има Snapdragon 8 Gen 4 на сите пазари, додека другите два модели ќе добијат Exynos 2500 во некои региони.