Генераторот на слики со вештачка интелигенција на Мета, наречен Imagine, има многу проблеми да замисли одредени меѓурасни врски.

Како што откри The Verge, барањето кое му дава задача на AI да дојде до слики како „Азиец и бел пријател“ и „Азиец и бела жена“, апликацијата постојано генерира слики од двајца Азијци.

Како што подоцна откри Gizmodo, алатката немаше проблем да генерира слики од други меѓурасни парови, како што се белец и жена од Азија. Проблемот е особено впечатлив бидејќи сопругата на белиот извршен директор на Мета, Марк Цукерберг, Присила Чан е Азијка.

Тоа е уште еден знак дека алатките за податоци Meta Imagine се обучени, а конкурентните системи како Google Gemini и DALL-E на OpenAI, се инхерентно проблематични и страдаат од некои очигледни предрасуди. На крајот на краиштата, пребарувањето на целиот Интернет за да се обучи генератор на слики може многу да ги зголеми постоечките расни стереотипи – а напорите на компанијата да ги исправи досега беа неуспешни.

Веста доаѓа откако Google мораше да го исклучи својот генератор на слики Gemini во февруари, откако создаде нацисти од различни раси.

Затоа, не е изненадувачки што конзервативните експерти ја искористија оваа прилика да тврдат дека алатката е пристрасна кон белците, што ја зголемува главоболката ПР-от на компанијата Мета.

Нејасно е зошто Meta Imagine има толку многу проблеми да генерира слики од пар со азиска и различна раса. Дали е тоа поради недоволната застапеност и егзотизираноста на азиските луѓе во мејнстрим медиумите, како што сугерира The Verge?

Имајќи предвид дека овие генератори на слики се потпираат на поврзување на огромни делови од интернет, тоа не е исклучено. Наместо всушност да создава нешто ново, генеративната вештачка интелигенција само го комбинира и синтетизира старото.

Технолошките гиганти имаат уште многу да докажат и да пополнат некои очигледни празнини, особено кога станува збор за расна пристрасност. Но, дали овие проблеми можат да се надминат – или дали се својствени за технологијата – останува да се види.