WhatsApp е една од најпопуларните апликации за пораки во светот, па затоа мора постојано да работи на приватноста и безбедноста на своите корисници, а новата функција што ја развиваат го докажува тоа.

Ова е вградена функција која ќе спречи некој да направи скриншот од сликата на вашиот профил на WhatsApp.

Моментално, можно е да се скрие сликата на вашиот профил кога ќе изберете Settings > Privacy > Profile Photo, а потоа ги имате опциите: Everyone, Nobody и My contacts. Меѓутоа, во бета верзијата 2.24.4.25, скриншот на сликата на профилот е забранет, како што објави специјализираниот сајт WABetaInfo.

Како што е наведено, ова сè уште има свои пропусти, бидејќи е можно да се зачува сликата преку десктоп верзијата на апликацијата, односно ова е ограничено само на мобилната верзија на WhatsApp.

Се чини дека ова е првата меѓу најпопуларните апликации за пораки што забранува снимање на слики од профилот. Вообичаено, Телеграм го предводи патот во иновациите поврзани со приватноста, но и таму не е забранет овој вид на дејствување.

Исто така, не се знае точно кога оваа функција ќе пристигне на глобално ниво бидејќи засега е достапна само за Бета верзијата и онаа за одредени корисници, но секако е добредојден додаток на засилената безбедност.