Google го паузираше својот генератор на слики со вештачка интелигенција поради неговата тенденција да создава многу неточни историски илустрации, што ги натера корисниците да полудат на социјалните мрежи.

Технолошкиот гигант Google објави пауза за својата алатка Gemini AI, во објава на платформата X.

„Веќе работиме на решавање на неодамнешните проблеми со функцијата за генерирање слики на Gemini“, се вели во објавата. „Додека го правиме ова, ќе ја паузираме опцијата за генерирање слики од луѓе и наскоро повторно ќе објавиме подобрена верзија“.

Google почна да им дозволува на луѓето да користат генератор на слики Gemini пред неколку недели, но корисниците брзо забележаа дека платформата создава историски неточни слики, што доведе до исмејување на Google.

Ова ги поттикна конзервативните критичари да го обвинат Google дека е пристрасен кон белите луѓе, додавајќи уште едно поглавје на културните војни против вештачката интелигенција.

Исто така, како што многумина забележаа, Google ја обучи својата алатка Gemini AI во духот „Woke“. Овој термин се користи за опишување на политичка коректност и социјална правда, чувствителност на нееднаквост и слично.

Вештачката интелигенција на Google создаде разновидност во историските слики на автопилот, дури и кога контекстот е бизарен или навредлив, како што е создавање слики на расно различни нацистички војници во Втората светска војна. Уште полошо, се чинеше дека вештачката интелигенција проактивно додава разновидност на историските слики без корисникот да ја предложи промената.

Ова не е првпат Gemini на Google, порано познат како Bard, да се најде на удар на критики.

Минатата година, кога сè уште се викаше Bard, алатката за вештачка интелигенција исфрли неточни информации за време на својата дебитантска презентација, со што акциите на матичната компанија Alphabet паднаа.

Google во суштина се обидува да го достигне OpenAI поддржан од Microsoft, кој го потресе пазарот пред околу една недела со својот генератор на видео за вештачка интелигенција Sora.

Без сомнение инженерите на Google сега работат на поправка на Gemini за технолошкиот гигант да може да се врати назад.

Но, сè уште може да страда од проблеми, особено проблемите со авторските права што ги мачеа другите генератори на слики – и како што покажува овој најнов гаф, вештачката интелигенција се разликува од раната технологија по нејзиниот неограничен капацитет за правење големи грешки.