Експерти за вештачка интелигенција и индустриски лидери испратија отворено писмо до јавноста.

Тие бараат да се воведат повеќе регулативи околу создавањето лажни ликови со помош на вештачка интелигенција, бидејќи сметаат дека тоа претставува ризик за општеството.

„Денес, таканаречените „дипфејкови“ вклучуваат порнографија, измами или политичко декриминација. Бидејќи вештачката интелигенција брзо напредува и го прави „дипфејк“ лесно да се создава, ни треба безбедност“, се вели во писмото на групата, потпишано од Ендрју Крич. истражувач на вештачка интелигенција на Универзитетот во Калифорнија, Беркли.

Писмото, наречено „Кршење на набавниот ланец на дипфејкови“, сугерира начини за регулирање на проблемот, вклучително и криминализирање на лажната детска порнографија, според Ројтерс.

Повеќе од 400 луѓе од различни индустрии, вклучително и академици, естрадни уметници и политичари, го потпишаа писмото до петокот.