Microsoft користи вештачка интелигенција за да го ажурира својот оперативен систем.

Microsoft автоматски ќе ги ажурира уредите со Windows 11 до најновата верзија на оперативниот систем 23H2, а за ова ќе биде одговорен интелигентниот ML модел на компанијата.

Големото ажурирање 23H2 за Windows 11 влезе во нова фаза на „испорака“ до корисниците и вклучува машинско учење (ML) за автоматско ажурирање на уредите со Windows 11 до најновата верзија на оперативниот систем.

Присилувањето на корисниците да го надградат оперативниот систем во повеќето случаи не е добра работа, а тука постои дополнителна загриженост дека вештачката интелигенција ќе биде одговорна за принудното ажурирање.

„Ова автоматско ажурирање ги таргетира уредите со Windows 11 кои се на или блиску крајот на поддршката и го користи машинското учење што го имплементиравме досега. Ќе продолжиме да го тренираме нашиот интелигентен ML модел за безбедно да ја испорача новата верзија на Windows во фази до обезбедете течно искуство“, вели Microsoft.

Microsoft одлучи да посвети многу внимание на вештачката интелигенција и машинското учење во иднина кога станува збор за Windows.

Подоцна во годината, Microsoft ќе го објави и Windows 11 24H2, а следната голема надградба на оперативниот систем дополнително ќе ги интегрира алатките за вештачка интелигенција и машинското учење во сите аспекти на платформата.