„Таа разликува добро од лошо, ги изразува своите ставови во различни ситуации и има моќ да ја обликува иднината“.

Често слушаме дека вештачката интелигенција е сè уште во зародиш и дека по начинот на кој „учи“ повеќе наликува на дете отколку на некоја моќна технологија. Но, како би изгледало дете со вештачка интелигенција?

Токму тоа можеа да го искусат посетителите на изложбата Frontiers of General Artificial Intelligence Technology, која се одржа во Пекинг, Кина. Таму, имено, беше можно да се комуницира со аватар кој претставува дете со вештачка интелигенција, мало девојче по име Тонг Тонг.

Тонг Тонг е создаден од научници од Пекинг Институтот за општа вештачка интелигенција. Идејата е на Жу Жонгхун, основач на институт специјализиран за вештачка интелигенција која имитира луѓе.

Неговата Тонг Тонг е дизајнирана не само да го симулира однесувањето на детето, туку и да ги извршува задачите што му се дадени во виртуелна средина.

Тонг Тонг поседува ум и се обидува да го разбере здравиот разум научен од луѓето. Таа го разликува доброто од лошото, ги искажува своите ставови во различни ситуации и има моќ да ја обликува иднината, се вели во видеото на Институтот.

Минатата година научниците од Институтот го предложија тестот Тонг, софистициран тест составен од речиси 150 прашања, врз основа на кој треба да се заклучи софистицираноста на моделот на вештачка интелигенција. Преку пет мерливи димензии (визија, јазик, сознание, емоции и учење), како и социјалните и групните вредности, тестот треба да утврди колку одреден модел е близок до општата вештачка интелигенција.

За да напредуваме кон општа вештачка интелигенција, треба да создадеме ентитети кои можат да го разберат реалниот свет и да поседуваат широк опсег на вештини, истакна Жу, додавајќи дека се надева дека Тонг Тонг би можел да биде првиот чекор во таа насока.