WhatsApp ја претстави новата функција за корисниците на Android и iOS во мај, а сега нешто слично доаѓа и кај веб корисниците.

Конечно, по долго чекање, корисниците на WhatsApp ќе ја добијат функцијата Chat Lock како нов „слој“ на безбедност. Дополнително, може да очекуваат и редизајнирана странична лента, каде ќе биде поставена споменатата нова функција, односно нејзината икона, пишува Klix.ba.

Chat Lock ќе им овозможи на корисниците да заклучуваат поединечни разговори за кои не сакаат другите да знаат или кога сакаат да испраќаат чувствителни информации. Сликата од екранот ја прикажува иконата поставена веднаш до иконите Archived Chats и Starred Messages.

Засега нема официјални и прецизни информации за тоа како ќе функционира оваа опција, меѓутоа, познато е дека корисниците на Android и iOS користат лозинка, отпечаток од прст или автентикација на Face ID за пристап до заклучените разговори. На веб, за оваа намена може да се користат шифри или дури и пристапни клучеви, метод за автентикација без лозинка што овозможува најавување со биометриски податоци.

Покрај горенаведеното, WhatsApp Web ќе добие редизајнирана странична лента, како и нова шема на бои за темната тема. Целта на промената на бојата е да се намали напрегањето на очите во услови на слаба осветленост, додека новата странична лента е дизајнирана да создаде симетрија на дизајнот на сите платформи на компанијата.

WhatsApp планира уште неколку нови функции за мобилни апликации. Корисниците на iOS ќе добијат поддршка за лозинка, која Android веќе ја има. Сите модели на iPhone со iOS 17 се очекува да ја поддржат новата функција.

Што се однесува до Android, апликацијата Мета работи со функцијата за споделување датотеки во близина за споделени датотеки. Ќе работи слично како Quick Share на Android, претходно познат како Nearby Share, и ќе им овозможи на корисниците да бидат видливи за другите без да го откриваат својот телефонски број на оние кои не се во нивната листа на контакти. Се очекува и заштита на приватноста во форма на end-to-end шифрирање.