13-инчниот MacBook Pro, од средината на 2012 година, е официјално наведен како застарен од Apple.

Ова е последниот MacBook Pro кој има ЦД-драјв во него, а последен пат е продаден во октомври 2016 година.

Најновиот Apple MacBook Pro, кој има CD/DVD во него, сега е наведен како застарен на веб-страницата на Apple. Споменатиот MacBook Pro првпат беше објавен во јуни 2012 година, а беше повлечен од продажба во октомври 2016 година.

Иако Apple повеќе не испорачува Mac лаптопи со CD/DVD-уред, оние кои сè уште сакаат да користат физички дискови може да го сторат тоа преку надворешен SuperDrive, додека за поврзување со модерни Macbook ќе биде потребен USB-C адаптер.

Како што пишува MacRumors, Apple ги смета своите Mac уреди за застарени откако поминаа повеќе од седум години од последното дистрибуирање на продажба.