Четири години по претставувањето на својот прв автомобил, Vision S, Sony покажа освежен прототип на производство и го најави своето пристигнување во видео играта Gran Turismo 7 подоцна оваа година.

Автомобилот беше прилично изненадување кога беше претставен, бидејќи Sony никогаш претходно не навлегуваше во автомобилската сфера. Сепак, една година подоцна беа претставени првите прототипови, кои во тоа време веќе беа тестирани на патиштата.

Потенцијалната флота на Sony се удвои во 2022 година со претставувањето на теренецот Vision S 02, а набргу потоа беше објавено дека тие се здружуваат со Honda во заедничко вложување наречено Sony Honda Mobility. Оттаму се роди нов бренд – Afeela.

Претседателот на компанијата Sony Honda Mobility и главен извршен директор Изуми Каваниши беше на сцената за време на официјалната прес-конференција на Sony CES за да ја претстави најновата верзија на автомобилот, официјално наречена Afeela Prototype 2024.

Очекувано, тој лично го „возеше“ автомобилот до местото на настанот иако не беше зад воланот туку користеше џојстик. Неговата презентација се фокусираше на пакетот за помош на возачот со вештачка интелигенција, автономни системи на возила L2/L2+ и навигација со зголемена реалност заедно со очекуваните опции за забава.

Од особено значење за љубителите на Gran Turismo е партнерството помеѓу Sony Honda Mobility и Polyphony Digital, кое Каваниши го најави и на CES. Целта на партнерството е да се користи технологија за симулација во развојот на автомобили, но и да се споделат информации за возилата во виртуелниот свет.

Играчите на Gran Turismo 7 наскоро ќе можат да ги вкусат првите плодови од тоа бидејќи во играта доаѓа прототипот Afeela. Точниот датум не е познат, но сигурно ќе биде оваа година. Така, потенцијалните купувачи ќе имаат можност да го тестираат автомобилот виртуелно пред да излезе на пазарот.

Според последните информации за спецификациите, автомобилот ќе го придвижуваат два електромотори од по 241 КС, кои ќе испорачаат комбинирани 482 КС на сите четири тркала.