Google Deepmind и YouTube заеднички ќе создаваат музика со помош на моделот Lyria со вештачка интелигенција, соопштија од Санта Клара.

Како што објави Tech Crunch, Google Deepmind исто така најави две нови алатки за вештачка интелигенција кои ќе бидат изградени врз основа на истиот модел на вештачка интелигенција. Еден од нив, Dreamtrack, ќе овозможи создавање музика за YouTube Shorts.

„На моделите на вештачка интелигенција им е тешко да одржат континуитет во проширени делови, стихови и фрази кога генерираат долги секвенци на звук. Бидејќи музиката често се состои од повеќе гласови и инструменти кои се слушаат истовремено, музиката е многу потешка за вештачката интелигенција отколку говорот“, се вели во соопштението на компанијата.

Dreamtrack првично ќе биде достапен за ограничена група луѓе кои ќе создаваат саундтрак од 30 секунди „во глас и музички стил“ на познати американски уметници како Деми Ловато или Џон Леџенд.

Креаторот на содржината влегува во темата, го избира изведувачот, а песната со стихови, нумери и гласот на избраниот музичар се користи за создавање на кратко видео од 30 секунди наменето за YouTube Shorts.