Сите знаеме дека нашите податоци се собираат секој ден, особено од технолошките гиганти како Google. Но, дали некогаш сте се запрашале колку информации навистина имаат за вас?

Видеото на TikTok покажува како точно можете да ги дознаете сите информации што Google ги има за вас.

Во 2021 година, корисникот на TikTok @iorgoandlea објави кратко видео на платформата што покажува како можете да дознаете какви податоци има Гугл за вас.

Google ги складира своите податоци за вас за „подобро да го оптимизира“ искуството за вас и „неговите услуги да работат подобро за вас“.

Страницата објаснува дека „Google ги прави вашите реклами покорисни на услугите на Google (како што се Search или YouTube), како и на веб-страниците и апликациите што прикажуваат реклами во соработка со Google.

„Рекламите се засноваат на лични информации што сте ги додале на вашата сметка на Google, информации од огласувачи кои се партнери со Google и проценката на Google за вашите интереси. Изберете кој било фактор за да дознаете повеќе или да ги ажурирате вашите поставки“, велат од Google.

Google ветува дека никогаш нема да ги продаде вашите податоци, а компанијата вели дека ги користи за „да ги направи рекламите релевантни“ додека сте онлајн – но тоа го прави без да ги предаде вашите податоци на огласувачите.

И ако навистина не ви се допаѓа, секогаш можете да ја исклучите персонализацијата на Google Ads. Таа опција можете да ја најдете на истата страница за поставки за реклами каде ќе ги најдете вашите податоци, пренесува Н1 Сараево.