Еден корисник на TikTok создаде, со помош на вештачка интелигенција, ништо помалку од – Исус.

На сметката на „Дејли Беливер“, „ТикТок“ објавени се видеа на кои е прикажана оваа библиска фигура базирана на слика од 1940 година наречена „Христова глава“.

Секое видео прикажува компјутерски генериран Исус кој им кажува на следбениците дека ако веруваат во Бог, мора да го споделат видеото со семејството и пријателите, а ако не го сторат тоа, дигитален Исус им се заканува со „проклетство“.

@believerdaily 🙌🔥 Transforming lives with the word of God! 📖🙏 Welcome to my TikTok, where I share inspiring and powerful messages from the word of God. Join us to explore faith, hope, and love in our daily lives. Stay connected and be blessed. 🙏🕊️✨ #GodsWord #Transformation #Faith #Hope #Love #DailyInspiration #SpiritualGrowth #Blessed #StayConnected ♬ Emotional – Bang Nono

На видеата е прикажана фигура на Исус која ги благословува гледачите во различни прилики, од кои многу започнуваат со зборовите на Исус „Еј“. Видеото кое беше „закачено“ на првото место на оваа сметка на TikTok има 22,2 милиони прегледи.

Самиот профил има повеќе од 813.000 следбеници, и повеќе од 9,2 милиони лајкови, а коментарите на овие видеа се спротивставени – од оние кои сметаат дека ова е „играње“ со религиозни личности, до оние кои на сè гледаат само како „добра забава“.