На телефоните, исто како и на автомобилите, одвреме-навреме им треба малку грижа. Ова не значи конкретна посета на сервисот, туку „мал сервис“ кој можете да го направите дома.

Сите сме го доживеале. Кога купувате нов паметен телефон, имате чувство дека апликациите се отвораат со рекордна брзина, страниците се вчитуваат речиси веднаш, а сè друго работи брзо. Но, работите се забавуваат со текот на времето. Ова делумно се должи на количината на податоци што ги складираме во тој телефон, а делумно и на апликациите што ги инсталираме.

Тоа не значи дека ви е неопходен нов паметен телефон. Она што треба да го направите е мал сервис, кој можете да го направите сами дома.

Исчистете го телефонот

Иако речиси постојано го држиме во раце, поразителен факт е што многу малку се грижиме за хигиената на самиот смартфон. Затоа првиот чекор треба да биде неговото надворешно чистење.

Отстранете ја заштитната маска (ако ја имате) и темелно избришете го уредот со сува крпа за да ја отстраните прашината и нечистотијата. Обрнете посебно внимание на слотови како што се оние за полнење и звучници или микрофон. Ако забележите дека таму се акумулирала прашина и нечистотија, обидете се да ја отстраните (нежно и внимателно) со дрвена чепкалка за заби. Само внимавајте да не го оштетите уредот.

Иако ова можеби не изгледа важно за функционирањето на телефонот, може да го олесни полнењето и ладењето на телефонот, па автоматски полесно ќе работи, пишува Zimo.

Избришете ги сите апликации што не ги користите

Со текот на времето, акумулираме куп апликации, од кои некои користевме само неколку пати, а потоа заборавивме на нив. Не само што зафаќаат простор, туку претставуваат и потенцијална закана за приватноста на вашите податоци бидејќи вие (веројатно) им дадовте широк пристап до информациите кога сте ги инсталирале.

Системот Андроид од време на време ќе ве предупредува кои апликации не сте ги користеле долго време и автоматски ќе го отстрани нивниот пристап до вашите податоци. Но, ако сакате да ослободите малку простор на телефонот и да ги избришете апликациите што повеќе не ги користите, можете да го направите тоа во неколку чекори.

Во поставките, пронајдете ја опцијата Applications и таму можете да најдете листа на сите апликации, како и листа на неодамна неискористени апликации. Едноставно отворете ја таа опција и отстранете ги апликациите што се таму.

Ако не можете да ја отстраните апликацијата од таа листа, тоа е веројатно една од основните системски апликации што едноставно продолжувате да ги игнорирате.

Исто така, можете да го отворите списокот со сите апликации и да видите што сте инсталирале таму на вашиот паметен телефон и да ги отстраните оние за кои сте сигурни дека повеќе не ги користите.

Исчистете ги старите документи и фотографии

Количината на различни документи што ги преземаме на нашиот телефон додека сурфаме на интернет е речиси неверојатна. Иако ни се потребни во тој момент, овие документи обично зафаќаат простор подоцна. Зборуваме за документи како менито од тој нов ресторан за кој разговаравте со вашите пријатели или GIF-овите што сте ги разменувале на апликација за пораки.

Наједноставниот начин да се ослободите од таквите документи е да ги отстраните преку апликацијата Documents/Files/File Manager и слично.

Прво, погледнете што имате во папката Downloads. Сите документи што сте ги презеле на телефонот се таму. Прегледајте ги тие документи и отстранете ги оние што повеќе не ви требаат.

Исто така, одете во Photos/Фотографии/Галерија и отстранете ги сите оние заматени или лоши фотографии што се создадени со текот на времето. Можете да прелистувате низ различните папки што ги имате во таа апликација за да ги избришете screenshot-овите или видео клиповите што повеќе не ви требаат.

Оптимизирајте го вашиот уред

Сега кога го исчистивте уредот внатре и надвор, време е да го оптимизирате. Оперативниот систем Андроид има бројни функции кои не се фабрички вклучени, но можат многу да влијаат на работата на паметниот телефон.

Некои производители на паметни телефони имаат своја апликација за оптимизирање на перформансите на уредот, која може да се најде под името Performance Optimization или во поставките под опцијата Device Support. Вклучувањето на оваа опција ќе ги затвори апликациите што работат во заднина (за кои можеби не сте ни знаеле дека работат), ќе открие зголемена потрошувачка на батерија и ќе провери дали случајно не сте „собрале“ некоја злонамерна апликација.

Силно препорачуваме редовно да ја вклучувате оваа опција за да се осигурате дека сè е во најдобар ред.

Но, ова не е единствениот начин да ги оптимизирате перформансите на вашиот паметен телефон. На пример, ако сакате да заштедите батерија, вклучете темни режим. Оваа опција се наоѓа во Settings под опциите за екран/Display. Да, екранот повеќе нема да биде толку светол и апликациите ќе добиваат црни тонови, но во повеќето случаи тоа само ќе го подобри вашето корисничко искуство.

Испробај го! Во најлош случај, секогаш можете да го вратите системот на неговите оригинални поставки.

Прилагодете ги вашите поставки за приватност

Конечно, внесете ги поставките, изберете ја опцијата Privacy и таму пронајдете ја опцијата Permissions Manager. Поминете низ секоја категорија за да видите кои апликации имаат пристап до кој дел од телефонот и податоците.

Не сакате апликација да пристапува до камерата на вашиот телефон? Негирајте ја таа можност. Ако следниот пат кога ќе ја користите таа апликација, навистина треба да ја користи камерата, апликацијата повторно ќе ве праша за дозвола. Потоа можете да изберете една од трите опции – да одбиете дозвола, да дадете дозвола само еднаш, т.е. само кога апликацијата е во употреба или да дадете дозвола за постојан пристап.

Препорачуваме да дадете дозвола само еднаш или само кога апликацијата е во употреба, за да се намали потенцијалот за злоупотреба.

Избегнувајте апликации кои ветуваат дека ќе го исчистат/забрзаат вашиот телефон

Иако во продавниците за апликации има голем број апликации кои тврдат дека можат да го забрзаат или исчистат телефонот од непотребни документи, сепак ве советуваме да ги прескокнете таквите апликации.

Имено, досега се покажа дека во ваквите апликации се кријат несакани и злонамерни програми. Не во сите, но често токму таквите апликации се на црната листа, пишува Zimo.

Затоа, подобро одвојте малку време и запознајте го вашиот телефон и отстранете ги документите што не ви се потребни или не ги сакате повеќе, за да ослободите малку простор.

Како последно средство, секогаш можете да креирате резервна копија од тие документи на вашиот компјутер ако не сте сигурни дали ќе ви требаат повторно некогаш во иднина.

Исклучете го телефонот

Можеби звучи глупаво, но дури и на паметниот телефон од време на време му треба пауза. Дури и ако го користите постојано, одредете барем еден ден во неделата да го исклучите некое време.

Доволно е да го исклучите неколку минути, за да се исчисти меморијата на телефонот, системот да „одмори“ и потоа да биде подготвен за нова употреба.

Ова може да го правите додека јадете, пред спиење или во неколкуте минути што ќе ги поминете под туш. Во основа, изберете време кога сте сигурни дека нема да ви треба телефонот.

Верувајте ни, вашиот телефон ќе работи подобро откако повторно ќе го вклучите.