Војската на САД има нова иницијатива, чија цел е да создаде достапни и разновидни роботски системи во повеќе домени, со што ќе се промени пејзажот на конфликтот и стратешката одбрана.

Американската војска ги откри своите планови за производство на илјадници автономни системи за оружје во следните две години како одговор на зголеменото влијание на Кина. Заменик-секретарот за одбрана Кетлин Хикс ја објави иницијативата Replicator чија цел е соработка со одбранбените и технолошките компании за производство на економични автономни системи за сите воени гранки.

Концептот на автономни воени системи еволуираше во текот на изминатата деценија, при што напредокот често произлегува од адаптацијата на лесно достапната комерцијална технологија. Неодамна, фокусот се префрли на тестирање на тие системи во борбени ситуации, како што беше прикажано со распоредувањето на роботизирани воздушни возила од страна на Русија и ефикасната украинска употреба на морнарички јуришни беспилотни чамци.

Јасна порака до раководството на Кина

Хикс ја нагласи важноста на трансформирање на стратегиите за војување и ја воведе програмата Replicator со намера да развие автономни системи кои можат да се произведуваат во илјадници и во повеќе домени во следните 18 до 24 месеци. „Автономни“ во овој контекст се однесува на роботи способни да извршуваат сложени воени задачи без човечка интервенција. Исто така, овие роботи мора да бидат дизајнирани да издржат мисии со висок приоритет по прифатлива цена, што овозможува замена во случај на загуба во борба. Целта на програмата е да се интегрираат роботите во копнените, морските, воздушните и вселенските операции.

Иницијативата „Репликатор“ е одговор на стратешките предизвици што ги поставува Кина, која САД ја сметаат за значаен конкурент во однос на количината на воени средства. Додека САД имаат опрема со супериорен квалитет, поголемата количина на ресурси на Кина претставува огромен предизвик. Со брзото производство на автономни системи што можат масовно да се произведуваат во САД, таа има за цел да создаде противтежа на предноста на Кина и да обезбеди способност да преовладува во идните големи конфликти, вклучително и потенцијални сценарија како што е одбраната на Тајван.

„Треба да се погрижиме кога кинеското раководство ќе се буди секој ден, да ги земе предвид ризиците од агресија и да одлучи „денес не е денот“ – и не само денес, туку секој ден од сега до 2027 година, сега и 2035 година, сега и 2049 година и понатаму“, истакнува Хикс.

Исто така, постои загриженост за ширењето на таквата технологија

И покрај очекуваните придобивки од автономните воени системи, постои загриженост за нивното придржување до законите за вооружени конфликти. Поддржувачите тврдат дека роботите можат да бидат програмирани да ги следат правилата поконзистентно од луѓето во хаотични борбени средини. Сепак, скептиците укажуваат на непредвидливоста на ситуациите во реалниот свет, наведувајќи историски инциденти каде што автономните системи тргнале наопаку.

Со оглед на тоа што САД го предводат патот во производството на автономни системи, другите нации, вклучително и Кина, веројатно ќе го следат примерот. Ширењето на технологијата првично развиена за цивилна употреба го демократизираше пристапот до автономните воени способности. Земјите како Либија, Израел и Турција веќе користеа автономно оружје, а Австралија активно работи на слични случувања. Австралиските одбранбени сили во моментов развиваат различни автономни системи, додека австралиската влада ги охрабри локалните компании да придонесат во производството на воени беспилотни летала.