Преминот од нерѓосувачки челик на титаниум се очекува да ги направи iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max значително полесни од нивните претходници.

Најновата гласина доаѓа преку MacRumors и го вклучува предупредувањето: „Важно е да се напомене дека информациите презентирани овде се пред-производство и можеби не го одразуваат хардверот на единиците за масовно производство“.

Според последните гласини, iPhone 15 Pro ќе биде 18 грама полесен од iPhone 14 Pro. Ќе биде нешто подебел, но потесен и пократок.

Еве ги димензиите:

Дебелина: 8,25 mm (наспроти 7,85 mm)
Тежина: 188 грама (намалување од 206 грама)
Ширина: 70,6 mm (намалување од 71,5 mm)
Должина: 146,6 mm (намалување од 147,5 mm)

За iPhone 15 Pro Max, приказната е од прилика иста. Најновите гласини ги сугерираат следните димензии:

Дебелина: 8,25 mm (наспроти 7,85 mm)
Тежина: 221 грама (намалување од 240 грама)
Ширина: 76,7 мм (намалување од 77,6 мм)
Должина: 159,9 mm (намалување од 160,7 mm)

Како дел од најновото протекување, нема детали за димензиите за iPhone 15 Plus, но еве ги во основа непроменетите бројки за стандардниот iPhone 15:

Дебелина: 7,8 mm (непроменета)
Тежина: 171 грама (наспроти 172 грама)
Ширина: 71,6 мм (наспроти 71,5 мм)
Должина: 147,6 mm (наспроти 146,7 mm)

И покрај полесниот дизајн, Марк Гурман од Bloomberg вели дека iPhone 15 Pro сепак ќе понуди значително подобрување во траењето на батеријата во споредба со минатогодишните уреди. Настанот на Apple iPhone 15 Wonderlust започнува во 19 часот по ET во вторник, 12 септември.