Во 1968 година, Гордон Мор беше еден од тројцата инженери кои го основаа Интел, производителот на процесори кои се наоѓаат во 70% од персоналните компјутери во светот.

Коосновачот на Интел, Гордон Мор, пионер во индустријата за полупроводници чиј „Моров закон“ предвидуваше постојан раст на компјутерската моќ со децении, почина на 24 март, на 94-годишна возраст, објави компанијата.

Филантропската фондација за семејството Интел и Мор објави дека Мор починал опкружен со семејството во неговиот дом на Хаваи.

Во 1968 година, Мор беше еден од тројцата инженери кои го основаа Интел, производителот на процесори кои се наоѓаат во 70% од персоналните компјутери во светот.

Во една статија што ја напиша во 1965 година, Мор забележа дека, благодарение на подобрувањата во технологијата, бројот на транзистори на микрочиповите приближно се удвојува секоја година откако интегрираните кола беа откриени неколку години порано.

Неговото предвидување дека трендот ќе продолжи стана познато како „Моров закон“. Подоцна, законот беше ревидиран, па беше прецизирано дека удвојувањето на бројот на транзистори се случува на секои две години, а не секоја година.

Законот на Мур помогна да се поттикнат Интел и конкурентските производители на чипови агресивно да ги насочат своите ресурси за истражување и развој за да се осигураат дека правилото ќе се оствари.

„Интегрираните системи ќе доведат до такви чуда како домашни компјутери – или барем терминали поврзани со централен компјутер – автоматски контроли за автомобили и лична преносна комуникациска опрема“, напиша Мор во својот труд, две децении пред револуцијата на персоналниот компјутер и повеќе од 40 години пред Apple да го лансира iPhone.

По написот на More, чиповите станаа поефикасни и поевтини со експоненцијална стапка, помагајќи да се поттикне голем дел од светскиот технолошки напредок за половина век и овозможувајќи појава на не само персонални компјутери, туку и интернет и гиганти од Силиконската долина како Apple, Facebook и Google.

„Сигурно беше убаво да се биде на вистинското место во вистинско време“, рече Мор во интервју во 2005 година.

„Имав голема среќа што влегов во индустријата за полупроводници во нејзиниот повој. И имав можност да го гледам развојот од времето кога не можевме да направиме ниту еден силиконски транзистор, до времето кога ставивме 1,7 милијарди од нив на еден чип. Беше феноменален пат“.