Пред околу еден месец, Google го објави првиот увид на Android 14. Сега американската компанија го објави вториот Developer Preview. Што подразбира овој преглед?

Новото издание се фокусира на подобрување на приватноста, безбедноста и перформансите и продолжува да го усовршува корисничкото искуство на таблетите и уредите што се преклопуваат.

Така, Android 14 Developer Preview 2 пристигнува со интегрирана поддршка за дозволување на апликациите да пристапуваат само до избраните фотографии и видеа, да пристапуваат до сите или воопшто да не дозволуваат пристап.

Дополнително, ова издание носи подобрен стил на интерфејс во некои области, заедно со промени во API врз основа на повратни информации од Developer Preview 1.

Апликациите наменети за Android 14 ќе треба да побараат посебна дозвола за извршување активност во заднина.

DP2 доаѓа и со оптимизации на системот за управување со меморијата на Android, што го подобрува користењето на ресурсите додека апликациите работат во заднина. Ќе има и помалку известувања што не може да се отфрлат, а API-ите за продавниците за апликации се подобрени.

Со регионалните поставки, кога вашиот уред ќе добие Android 14, ќе можете да ја персонализирате температурата, првиот ден од седмицата и системот за нумерирање, врз основа на системот во вашиот регион. Значи, ако сте на пр. Европеец кој живее во Соединетите Американски Држави, повеќе нема да треба да користите Фаренхајт за да ја гледате температурата.

По овој DP, првото Бета издание на Android 14 ќе пристигне следниот месец, по што ќе следат уште три бета ажурирања во мај, јуни и јули оваа година. Се очекува стабилното ажурирање на Android 14 да започне да се прикажува на телефоните на Google Pixel во август или септември.