Поради популарноста на ТВ серијата, The Last of Us Part 1 за компјутер неодамна беше одложен на 28 март, а Sony објави какви конфигурации за компјутер ни се потребни во зависност од посакуваните перформанси.

Како што беше најавено во неколку наврати, The Last of Us Part 1 требаше да се појави во верзијата за компјутер на 3-ти март, но со доаѓањето на споменатиот датум следеше студен туш по најавата на Naughty Dog дека изданието сè уште се одложува за 28-ми март.

Причината е сосема невообичаена и како што велат програмерите на овој хит, вината е во популарноста на телевизиската серија која моментално влегува во своето финале. Но, во тогашното обраќање до јавноста, тие исто така спомнаа дека тие дополнителни три недели ќе им овозможат да го испорачаат The Last of Us Part 1 на компјутер во најдоброто можно издание.

Сега, за гејмерите кои со нетрпение го чекаат тој момент, Sony ги повтори карактеристиките што ја красат верзијата за компјутер, почнувајќи од поддршката за ултра широки екрани, технологиите AMD FSR 2.2 и Nvidia DLSS, како и различни графички прилагодувања како што е квалитетот на текстурата, сенки, рефлексии и така натаму.

Покрај тоа, контролите на тастатурата и глувчето ќе може да се редефинираат, а верзијата за компјутер може да се репродуцира со поддршка на голем број контролери, вклучувајќи го и DualSense со својот хаптички одговор, за жал, сепак само преку USB конекција.

Заедно со овој потсетник, објавени се и деталите за конфигурациите кои треба да бидат достапни, како што може да се види во твитот, во зависност од посакуваните перформанси. Ќе повториме дека The Last of Us Part 1 за компјутер може да се резервира на Steam и Epic Games Store.