На сè поголем број корисници крадците им пристапувале на телефоните и на податоците користејќи ја оваа тактика, а некои останале со празни банкарски сметки.

Во случај на кражба на паметни телефони, секогаш можеме да се утешиме дека крадците не ја знаат нашата лозинка, па не можат да пристапат до телефонот и податоците, и дека, благодарение на опциите достапни на iPhone и Android, можеме да ги следиме украдените или изгубените телефони. Но, крадците во САД неодамна користат многу едноставна тактика со која можат да добијат шифри за пристап, односно кодови на уреди и да пристапат до скоро сите податоци.

Со оглед на тоа што многу луѓе користат ист код за пристап до апликации за мобилно банкарство и слично, крадците можат, а во некои ситуации веќе го сториле тоа, да го уништат дигиталниот и реалниот живот на луѓето бидејќи имаат пристап до нивните бројни податоци. Сите фотографии, преписки, пристап до финансиски апликации, социјални мрежи, односно сите приватни и интимни податоци на корисниците можат да паднат во рацете на крадци.

Начинот на кој крадците можат да ја добијат шифрата е особено интересен. Имено, тие го следат лицето чиј телефон сакаат да му го украдат на јавни места како кафулиња, плоштади и слично и чекаат да го извадат паметниот телефон и да ја внесат шифрата за да ги видат броевите што ги внеле. Откако ќе ја видат шифрата, тие почнуваат да дејствуваат и го украдат телефонот од раката на лицето.

Новинарите од The ​​Wall Street Journal разговараа со корисниците на iPhone кои на овој начин ги изгубиле своите уреди, како и податоци и пари, додека на страницата Android Police нагласуваат дека истата тактика може да се примени и на Android и на тој начин да се добие пристап до сметката на Google .

По кражбата, како што опишуваат луѓето на кои им е украден телефонот, крадците веднаш ја менуваат не само лозинката, туку и кодот за Apple ID, ја исклучуваат опцијата Find my Phone и ги отстрануваат сите уреди поврзани со таа сметка. После тоа, вистинските сопственици на сметката на iPhone и Apple веќе не можат да пристапат до нивните податоци.

WSJ стапи во контакт и со тимот во Apple, а лицето за односи со јавноста, покрај тоа што нагласи дека iPhone е „најбезбедниот мобилен уред“, објасни дека постојано работат на спречување на нови закани и „многу сериозно“ на споменатите кражби.

Но, бидејќи се работи за ситуација во која крадците треба да извршат неколку дејствија (да ја видат лозинката и да го украдат телефонот), тие сметаат дека тоа не се толку вообичаени ситуации, но секако дека ќе продолжат да работат на зголемување на безбедноста на Корисници на iPhone. Тие исто така ги советуваа сите корисници наместо да внесуваат код, да користат биометрија, односно отклучување на телефонот преку препознавање лице или отпечатоци од прсти. Секако, во некои ситуации такво нешто не е возможно, а полицијата во Њујорк дури пријавила и ситуации во кои напаѓачите ги оневозможиле сопствениците на телефони за да ги отклучат уредите преку FaceID.

Оваа информација е јасно предупредување за сите корисници на паметни телефони дека мора да бидат многу внимателни кога ја внесуваат лозинката на уредот јавно. Ако не користите биометрика, обидете се да го внесете кодот за никој да не може да го види.