Најновиот извештај укажува на подобрувања кои се очекуваат во серијата iPhone 15.

Како што се истакнува во најновите извештаи, iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max оваа година треба да добијат подобрена RAM меморија, и во однос на капацитетот и перформансите.

Прво слушнавме дека споменатите модели ќе добијат зголемување на капацитетот на меморијата од 6GB на 8GB, а сега се предлага и овогодинешните модели на iPhone да добијат побрза меморија.

Во извештајот на аналитичката компанија TrendForce се споменува употребата на RAM меморија, која треба да добие надградба оваа година, но без да се споменат конкретните спецификации и технологии што ќе се користат.

Засега не е познато дали овие промени ќе важат само за Pro моделите од линијата на iPhone или за комплетната серија iPhone 15.

Apple ги надгради своите модели iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max на технологијата LPDDR5 RAM, додека iPhone 14 и iPhone 14 Plus го задржаа LPDDR4X. Сите четири модели имаат 6GB RAM меморија.

Apple би можел да се префрли од LPDDR5 RAM на LPDDR5X RAM во серијата iPhone 15, но некои извештаи сугерираат дека ова исто така ќе биде ограничено на моделите iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max.

Останува да видиме дали Apple ќе имплементира и зголемен капацитет и нова технологија со побрза меморија во новата серија на iPhone.