Apple ја истражува можноста за лансирање на уште поскап iPhone ‘Ultra’ телефон, кој би бил понапреден од моделите iPhone Pro и Pro Max, пишува Марк Гурман од Bloomberg.

Предводникот над предводниците би можел да има премиера веќе во 2024 година, заедно со новата серија на iPhone 16.

Гурман минатиот септември предвиде дека брендирањето „Ултра“ ќе го замени Pro Max, но според последниот извештај, не е во прашање промена на името. Тоа ќе биде сосема нов модел кој според се ќе биде најскапиот досега.

Тим Кук најави потенцијално зголемување на цената на уредот за време на разговорот со инвеститорите, посочувајќи дека „клиентите можеби се подготвени да платат повеќе за подобри производи“. Тоа значи дека или чекаме зголемување на цените на сите мобилни уреди или дека компанијата работи на нов смартфон кој ќе биде поскап од моментално достапните модели.

„Ајфонот стана составен дел од животот на многу луѓе и сигурен сум дека некои од нив ќе платат повеќе за да ги добијат најдобрите телефони во категоријата“, рече Кук.

Иако не е јасно какви карактеристики ќе има уредот „Ultra“, Гурман шпекулира дека станува збор за „дополнителни подобрувања на камерата, побрз чип и можеби поголем екран“. Смартфонот исто така би можел да има сопствен дизајн кој, според The ​​Verge, го отфрла приклучокот за полнење во корист на безжичен полнач.

Гурман пишува дека Apple веќе прави случај за дополнително плаќање со додавање на најдобрите карактеристики на моделите Pro и Pro Max. Apple минатата година додаде Dynamic Island, кој е ексклузивен за iPhone 14 Pro и Pro Max, а Гурман вели дека Apple планира да ја направи разликата на „Pro“ со iPhone 15 уште позабележителна.

Наводно, iPhone 15 Pro и Pro Max доаѓаат со USB-C приклучок и би можеле да користат копчиња за слушање за да ја контролираат јачината на звукот и да го вклучуваат и исклучуваат уредот. Понатаму, iPhone 15 Pro Max може да биде единствениот уред со перископска леќа што нуди подобар оптички зум.