Познат дојавувач од кинеската социјална мрежа Weibo откри нови интересни детали за претстојниот телефон на преклопување Huawei Mate X3.

Овој модел ќе се појави на пазарот пред серијата P60, што значи дека ќе стане првиот од претстојните предводници на Huawei кои се очекуваат.

Mate X3 ќе ја поддржува следната генерација на сателитска комуникација која ќе им овозможи на своите корисници бесплатно да испраќаат и примаат кратки пораки преку директна сателитска мрежа. Ќе поддржува и гласовни пораки, што е подобрување во однос на првите имплементации на оваа функција. Актуелниот Mate 50 дозволува само испраќање текстуални пораки, но не и нивно примање.

Можноста за испраќање и примање пораки ќе биде многу корисна во ситуации без мрежна покриеност, но се очекува да се користи и во секојдневниот живот. Сепак, фокусот е на ситуации каде оваа функција може да спаси човечки животи.