Американската вселенска агенција НАСА ја разгледува можноста за изградба на цевководи за ефикасен транспорт на кислород до различни локации на јужниот пол на Месечината за да ги задоволи потребите на претстојните мисии од програмата Артемис.

Ова беше иницирано откако Питер Курери, шеф на Lunar Resources Inc. ги детализираше проблемите со постоечките планови на НАСА за транспорт на кислород со помош на роверот.

Курери го поднесе својот предлог до програмата на НАСА за иновативни напредни концепти (NIAC) и беше меѓу 14-те истражувачки тимови на кои им беа доделени 175.000 долари за развој на нивните концепти.

Предложениот лунарен цевковод, наречен Lunar South Pole Oxygen Pipeline (LSPOP), ќе се поврзе со центарот на НАСА за вадење лунарен мраз на јужниот пол на Месечината. НАСА, Кина и Русија го сакаат лунарниот јужен пол бидејќи содржи огромни количества мраз и други ресурси веднаш под површината. Тој мраз ќе биде клучен дел од плановите на НАСА да воспостави постојано човечко присуство на Месечината, бидејќи може да се вади и да се претвори во вода за пиење и кислород што може да се користи за дишење и како ракетно гориво.

Курети рече дека „тековните напори за екстракција на кислород вклучуваат флаширање на кислород во резервоари за компримиран гас или негово втечнување и складирање во dewar резервоари.

И двата процеса вклучуваат транспорт на резервоари до различни постројки за да може да се користи кислородот. Процесот на транспорт со ровер троши повеќе енергија од процесот на екстракција, а исто така се смета за најскап поради долгите растојанија помеѓу областа за екстракција на ресурси и човечкото живеалиште или капацитетите за втечнување.

Со други зборови, НАСА планира да складира мраз во криогени резервоари под притисок и да го транспортира до лунарните ровери. Веројатно ќе треба да транспортираат мраз во регион поблиску до екваторот на Месечината бидејќи на лунарните живеалишта ќе им треба дополнителна сончева светлина што ја обезбедува тој регион.

Од друга страна, концептот на Курери за лунарен гасовод би обезбедил постојан пристап до кислород за жителите на Месечината, а исто така драстично ќе ги намали трошоците кои инаку би биле поврзани со транспортот. За разлика од цевководите на Земјата, истекувањето на Месечината не би загадувало. Наместо тоа, кислородот едноставно би исчезнал во вселената бидејќи Месечината нема атмосфера.

Ќе бидат тестирани неколку различни прототипови на гасоводот, почнувајќи од концепт долг 5 километри. Доколку НАСА го одобри гасоводот, тој ќе биде изграден во сегменти на Месечината пред конечно да биде склопен до целосна должина. Алуминиумот, кој го има во изобилство на лунарниот јужен пол, најверојатно ќе се користи во производството.