Apple на својата линија iPhone, како дел од ажурирањето на софтверот, ја донесе можноста да ослободи голема количина простор за складирање податоци.

Опцијата вклучува можност за бришење дупликат фотографии, слики од екранот, како и видеа, а сето тоа е можно со само неколку кликања.

Вашиот iPhone уред треба да има верзија на софтверот iOS 16, во спротивно опцијата нема да биде достапна. Можете да го проверите ова со одење во Settings – General – About – iOS Version.

Откако ќе бидете во „Фотографии“, изберете „Албуми“ од долното мени за навигација, а потоа скролувајте надолу до страницата „Дупликати“. Таму можете да ги најдете сите дупликат датотеки, кои ги чистите вака:

Изберете „Select“ во горниот десен агол, потоа „Select All“ во горниот лев агол, а потоа „Merge“ на дното.

Apple има некои други опции во iOS кои можат да ви помогнат да ослободите простор за складирање. Така, можете да ги погледнете препораките на врвот, откако ќе отидете во Settings – General – iPhone Storage.

Опцијата за бришење дупликат фотографии, слики од екранот и видеа не е поддржана од постарите модели на iPhone, кои не можат да се надградат на iOS 16.